Председателят на БТПП Цветан Симеонов проведе среща с директора на Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (ESFAM),  проф. Никола Майнети. В срещата участваха и Владимир Гълъбов, експерт международни отношения в ESFAM и доц. Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации към БТПП.

По време на разговора, проф. Майнети сподели, че според него България е добро място за хора, които имат идеи и искат да ги реализират, а франкофонското училище може да им предложи подходящо обучение, адаптирано към нуждите на предприемачите и бизнеса. Също така директорът на ESFAM представи пред г-н Симеонов и обучителните програми, които училището предлага в пет различни сфери, както и възможността студентите да кандидатстват за получаването на стипендии за своето едногодишно обучение.

Цветан Симеонов от своя страна изрази мнение, че връзката на ЕSFAM със средните училища трябва непрестанно да се развива, за да могат учениците да научават своевременно за възможностите за завършване на магистърски програми в България, предоставящи дипломи от големи френски и белгийски университети. Според него по този начин подготвените кадри ще се реализират по-добре на пазара на труда в страната, като същевременно това ще даде и възможност за привличането на повече френски инвеститори в България. За да подкрепи инициативата Симеонов заяви своята готовност за сътрудничество с ESFAM и чрез 28-те Регионални търговско-промишлени палати/камари, обединени в Единна система на българските търговско-промишлени палати.

(ESFAM) е институт на Университетската агенция на Франкофонията (AУФ), със седалище в София. В него са се дипломирали 1800 студенти, които заемат отговорни длъжности в целия свят. Основната мисия на училището е да обучава, на френски език, висококвалифицирани специалисти в областта на администрацията и управлението на бизнеса, за да допринесе за развитието на страните от региона на Централна и Източна Европа.

Повече за дейността, магистърските програми и  условията за кандидатстване можете да научите от сайта на ESFAMhttps://esfam.auf.org/bulgare/, на имейл:  или телефон: +359 2 955 95 71

 

 

По инициатива на Съвета по иновации при БТПП в мраморното фоайе на Палатата е открита изложба на младата художничка от Пловдив Десислава Янакиева.

Цветан Симеонов, председател на Палатата, отбеляза при откриването на изложбата, че БТПП е насърчавала винаги българските живописци и им е предоставяла място в центъра на София за творческа изява.

Творчеството на Десислава Янакиева представи известният български изкуствовед проф. Чавдар Попов, преподавател в Националната художествена академия. Той подчерта, че художничката печели почитатели със своя неповторим колорит в своите картини, както и с новаторство в живописната техника и изрази своето предпочитание към нейните пейзажи и натюрморти.

Доц. Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета, посочи, че е впечатлен от специфичния изящен стил на младата авторка, като сподели впечатленията си и от цялостното творчество на художничката, като й пожела нови творчески успехи. Тя е завършила Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“,  в Пловдив, Националната художествена академия в столицата, специалност „Живопис“, а от пролетта на 2020 г. е действащ член на Съюза на българските художници, катедра „Живопис“

В  Търговско-промишлена камара - Пловдив, по инициатива на Съвета по иновации при БТПП, се състоя  кръгла маса на тема:Иновативни подходи за финансиране на проекти на старт ъпи и МСП в индустрията, в т.ч. в IT сектора, чрез национални и европейски финансиращи програми за МСП“. Тя бе открита от Добрина Проданова, председател на камарата, и модерирана от доц. д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации при БТПП и член на УС на БТПП.

Във встъпителната презентация на тема „Актуални възможности за финансиране чрез ЕСИФ и други фондове и програми“ Камен Стратиев от Областния информационен център, гр. Пловдив направи обзор на актуалните, отворени за кандидатстване схеми към средата на т. г., както и на тези, които ще бъдат отворени до края на настоящия програмен период (края на 2020 г.).

Иван Жабински, съсобственик и управител на старт ъп „Елбул“, изнесе презентация на тема: “Инфраструктура - старт ъп компания „Елбул“ в сферата на електромобилността“. Представен бе най-добрият софтуер за зарядни станции у нас, който вече се е наложил в развитите страни от ЕС, както и обзор на пазара у нас на зарядни станции за електромобили.

Ангелина Тодорова, директор „Координация“ при Фонда на фондовете представи своя доклад на тема: „Нови финансиращи схеми, одобрени от Фонда на фондовете“. В нейния доклад бе очертано как се финансират старт ъпи чрез финансови инструменти.

В следващия доклад доц. Йосиф Аврамов очерта перспективите за участие в европрограмите на представителите на малкия и средния бизнес и на старт ъпите в частност чрез финансови инструменти в последните десетина години, като акцентира на актуалните схеми през оставащите шест месеца до края на настоящия програмен период 2014-2020 г. Презентацията му бе на тема: „Използване на финансовите инструменти от старт ъпите и ролята на Съвета по иновации при БТПП за прилагането им. Представяне на специализацията в НБУ „Финансов мениджмънт за старт ъпи“ към магистърската програма „Финанси“.

Извън предварително обявената програма презентации направиха:

  • Чавдар Каменаров - представяне на неговия патент в областта на използването и прилагането на брауновия газ, с който той е спечелил проект по ОПИК и е изработил действащ прототип.
  • Александрина Маринова, мениджър на фирма „КЪПФИ“ -  производство на екологични чаши за кафе от брашно, преработено във вид на вафлена кора (чашите от вафлени кори се използват в Народното събрание).

В дискусията след форума се включиха: Стефан Ставрев от фирма „TRI Soft“; Суат Али от фирма „Сумер - 2010“  (хранително-вкусова промишленост); Ива Мачева от „Емина 28“ ЕООД; Диляна Герджикова от фирма :”Applied Tehnologi”; Катерина Мекерева от „Катириал Компакт“ ООД; Николай Чалъков от „ИНЧ Фриго“ ЕООД  и др.

 

Съветът по иновации при БТПП организира кръгла маса на тема: „Иновативни подходи за финансиране на проекти на стартъпи и МСП в индустрията, в т.ч. в IT сектора чрез национални и европейски финансиращи програми за МСП“.

Събитието ще се проведе в Конферентната зала А на Българската търговско-промишлена палата, от 14  до 16 часа на  26.06.2020 г. /петък/.

Заявяване на участие до 17 ч. на 25 юни, на e-mail: innovationbcci@gmail.com

С оглед съобразяване с действащите в страната здравни мерки и правилата за работа в БТПП, местата за директно участие ще бъдат ограничени. Първите заявили ще бъдат и първи по право. За всички останали ще бъде осигурено участие през платформата MEET, но е необходима предварителна регистрация, с оглед получаването на линк за достъп.

Програмата кръглата маса