„Валутният механизъм ERM II неправилно се нарича „чакалнята на еврозоната“. Чакалня има на гарата, на автогарата, на аерогарата, а в случая съм го нарекъл преддверието на еврозоната.“ Мнението е на доц. Йосиф Аврамов, автор на книгата „България в преддверието на еврозоната“, която излезе наскоро.

По-голяма е вероятността да станем действителни членове на еврозоната през 2024-2025 година, смята икономистът. В периода 2009-2010 година страната ни е пропуснала своя шанс за влизане в еврозоната, посочи Аврамов в интервю за „Хоризонт“. „Тогава щеше да бъде много по-безболезнено“, коментира той.

Ще преминем ли без катаклизми от режима на валутен борд към еврото?

Референдум за влизане на България в еврозоната към днешна дата не е необходим, защото ние вече сме поели този ангажимент, при това при неизменен валутен курс. И това просто трябва да се възприеме като аксиома за българския бизнес, българските банки и за обикновения българин.“

В новата серия на евробанкнотите "евро" е изписано на три азбуки – латинската, гръцката и българската, уточни Йосиф Аврамов. Той тълкува това като готовност за страната ни да бъде приета в еврозоната.

Освен влизането ни в еврозоната, са много важни и присъединяването към шенгенското пространство и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, отбеляза доц. Аврамов. „Това е изключително важно. Кредитният рейтинг на България ще бъде доста по-висок, ако това стане. Ще има доста повече чуждестранни инвестиции. Лихвите по кредитите ще спаднат.“

Ще има ли скок на цените?

„Голям скок на цените в България няма да има, предвид най-ниските доходи, които има българският потребител в страните от Европейския съюз. Ще има известни закръгления, естествено те ще бъдат в посока нагоре, но най-вероятно ще следваме примера на последните три страни, които се присъединиха – Литва, Латвия и Естония, където имаше закръгляване на цените в рамките на 2-3%. Хайде у нас да бъде 5-6%, но едва ли ще има скок. Дори нещо повече: на някои стоки, при които и към днешна дата са по-високи цените от редица страни в Северна, Централна и Западна Европа, е възможно да има известно, неголямо намаление на цените. Това е бялата техника, месото, млякото и млечните продукти – у нас са с по-високи цени от тези в Германия например и аз очаквам да има известни флуктуации в посока надолу“, прогнозира доц. Аврамов.

Йосиф Аврамов е на мнение, че обществото трябва да е надлежно информирано по темата.