"В съвременния град човек съществува в среда, изградена от едни метални конструкции и се движи в метални кутийки и по този начин е изолиран от естественото земно магнитно поле“, коментира в предаването "Нощен хоризонт" инж. Алина Попова. Тя обясни, че за да се осигури по-уютен начин на живот, по иновативен проект ще започне производството на къщи с формата на купол, направени изцяло от дърво с добра топло- и звукоизолация. За спестяването на енергия ще допринася сферичната форма на къщите. Колкото по-голям  е диаметърът на сферата, толкова по-икономично е поддържането на къщата, допълни инж. Алина Попова.

"Освен енергоефективност, те са интересни с това, че са много сигурни, защото дървената конструкция е много лека и позволява да бъде монтирана върху най разнообразен релеф и почва, при това много по-лесно и по-бързо, отколкото при обикновено строителство. Тя има самоносеща конструкция и затова отпада необходимост от всякакви вътрешни носещи елементи - колони или греди. Притежава изключителна сеизмична устойчивост, а също така устойчивост на студ и вятър."

Инж. Алина Попова се включи в дискусия за връзката между науката и бизнеса и как иновациите се отразяват върху нашия живот. 


Държавата отделя малко средства за наука, коментира доц. Йосиф Аврамов от Българската търговско-промишлена палата. Той е доктор по икономика, работил е в БНБ и Министерството на финансите. Съпредседател е на Съвета по иновации при палатата. Аврамов предложи да има по-тясна връзка между Министерството на образованието и наука и Министерството на икономиката и да бъдат обединени в една структура Фонд научни изследвания и Националният иновационен фонд, за да може и бизнесът да участва в научните дейности.

Целта на Европейския съюз е до 2020 година 6% от бюджета на страните-членки да е насочен към наука, иновации и за развитие на технологиите. В България е предвидено тези средства да са 1,5 на сто. В момента средствата от бюджета, които се отделят за наука и иновации, са между 0.6  и 1 процента, посочи Йосиф Аврамов. По думите му, Съветът по иновации полага усилия да подпомогне връзката между науката и бизнеса. Изпълняват се три проекта, единият от които е електронната платформа Иновационна борса. Вторият проект е свързан с Центъра за трансфер на технологии, а третият - за Иновационен start up хъб, отбеляза доц. Йосиф Аврамов

"Иновациите са трансфер на нови знания в пари", подчерта акад. Никола Съботинов от БАН. За да имаме иновации, трябва новите знания да се превърнат в икономически продукт, който да се реализира на пазара. Науката трябва да намери своето място в живота на хората, категоричен е акад. Съботинов:

"Иновация има тогава и само тогава, когато тя даде икономически резултат тази идея, когато се превърне в продукт, който се произвежда от дадена фирма и си намира своето място в пазарна реализация. Това не е никак лесно. Във всички страни по света се полагат огромни усилия за преминаване на знанията - да бъдат максимално използвани в реалния живот на хората."

Източник: БНР